{ "title": "Isırgan Çorbası", "image": "https://www.isirganotu.gen.tr/images/isirgan-corbasi.jpg", "date": "19.01.2024 05:11:22", "author": "Cerib", "article": [ { "article": "Isırgan Çorbası sebze çorbaları arasında en şifalı çorbadır. Son yıllarda değeri katlanarak artan ısırganın çorbası da çok faydalıdır. Kanser tedavisinde bile önerilmekte olan ısırgan otunun birden fazla yemeği yapılmaktadır. Böreği de yapılan bu mucizevi ot kırsal bölgelerde yetişmektedir. Oldukça dikkat isteyen bir hazırlık aşamasına sahip olan bu otun bulunması kolaydır. Her bölgede bulunan bu ot tarla kenarlarında ve sulak bölgelerde daha fazla görünmektedir. Haftada en az bir kez tüketilmesi sağlık açısından çok faydalı olacaktır. Yöresel pazarlarda sıkça görülebilir. Süper marketlerin sebze bölümünde de bulunması mümkündür. Bulunduğu mevsimde buzdolabının dondurucu kısmında stoklanması mümkündür. Isırgan otunun toplanması zahmetlidir çünkü kendine has savunma mekanizmasına sahiptir. Eldiven veya poşet yardımı ile toplanmalıdır. Aksi taktirde çok can yakan bir dokunuşu bulunmaktadır. Bu şifalı çorbanın yapılışı toplanması kadar zahmetli değildir. Her yaşta insanın tüketmesi gereken bir ot çorbasıdır.

Isırgan Çorbası malzemeleri
Isırgan Çorbası Nasıl Yapılır?

Isırgan otunun diğer otlardan farklı yıkanması gerekmektedir. Mutfak eldiveni takmak şartı ile ısırganları saplarından ayırıp derin bir yıkama kabının içerisine alalım ve üzerine bir çay bardağı sirke ve su ilave edelim. Suyun içerisinde en az 30 dakika bekletmeliyiz. İyice arınmış olan ısırganları haşlanmaları için tencereye kolayım ve üzerine su ilave edelim. Harlı ateşte yumuşayana kadar haşladığımız ısırganları bulunduğu sudan çıkaralım. Isırganların haşlama suyundan bir su bardağı kadarını ayıralım ve gerisini dökelim. Derin bir kâsenin içerisine ısırganları ve ayırmış olduğumuz suyunu koyalım. Isırganları bir karıştırıcı yardımı ile püre yapalım.

Yapışmaz bir tencerenin içerisine püre haline getirdiğimiz ısırganı koyalım. Tencerenin içerisine su ilave edip ocağa koyalım. Tencerede bulunan karışımın içerisine mısır ununu ilave edip karıştırmaya başlayalım. Kaynamaya başladığında tencerenin içerisine tereyağını ve tuzu ilave edip kaynama işlemini sürdürelim. Bu esnada çorbanın istenilenden daha da iyi olması için ocağı en düşük ayara getirelim ve sürekli karıştıralım. Kaynayan çorbanın içerisine ince bir şekilde doğranmış olan yeşil naneyi ilave edip pişirmeye devam edelim. Çorbanın pişmesine yakın bir sürede sarımsakları bir havanda iyice ezelim ve kaynamakta olan çorbaya ilave edelim. Çorbanın son malzemeleri olan tuz, kara biber ve pul biberi ilave edip pişirme işlemini sonlandıralım. Şifa dolu ısırgan çorbası servise hazırdır.

Afiyet olsun.
" } ] }