{ "title": "Isırgan Otu Hamilelik", "image": "https://www.isirganotu.gen.tr/images/isirgan-otu-hamilelik.jpg", "date": "20.01.2024 03:57:08", "author": "sümeye", "article": [ { "article": "Isırgan Otu Hamilelik, döneminde kontrollü bir şekilde kullanılabilir. Isırgan otu, Mayıs- Ağustos ayları arasında çiçek açan, 20-100 cm boyutlarında, yol kenarları, duvar dipleri ve yıkık alanlar da bulunan bir yıllık tek evcikli otsu bitkisidir. Gövdeleri dik, şekli dört köşe, basit veya tabandan itibaren dallanır. Üzerinde yakıcı, dalayan tüyleri olmaktadır. Yaprakları saplı, oval şekilli ve dişli kenarları vardır. Üst tarafı koyu yeşil renklidir ve parlaktır. Dalayan tüylerle kaplıdır. Dişi ve erkek çiçeklerin bir arada olmak üzere yapraklarının koltuğunda uzunca saplı ufak durumlar teşkil etmektedir. Çiçek örtüsü dört bölümlüdür. Meyvelerin rengi esmer ve fındığa benzerdir. Tohum, yağ içermekte olan bir besi dokudan oluşmaktadır. Hemen hemen bütün Anadolu'da yetişebilir. Isırgan bitkisinin tüm yüzeyini saran ve dokunulduğunda insan tenini yakıcı ısırıcı tüylerinde, Formik asit ile bitkide histamin, klorofil, asetilkolin, demir ve C vitamini bulunmaktadır. Baharın başından sonbaharın sonuna dek toplanmaktadır. Gölgeli, kuru ve havadar yerlerde ince bir şekilde serilerek kurutulmaktadır. Kökleri ise sonbahar da çıkarılmakta, iyice temizlendikten sonra kurutulmaktadır. Tohumları da Temmuz- Ağustos zamanlarında toplanmaktadır. Nemsiz ve kuru yerlerde rahatça saklanabilir.

Isırgan Otu Hamilelik, Hamilelikte ısırgan tüketilebilir mi? Diye bir soru sorulduğunda evet içilebilir ama doktor kontrolü altında tüketilebilir. Isırgan otu ve diğer bitkiler önce doktora sorulmalıdır. Doktorunuz izin verirse günde iki bardaktan fazla içmeyiniz. Çünkü her otun farklı etkileri olmaktadır. Buda bebeğinizin sağlığını tehlikeye atabilir. Onun için önerilere uymanızı tavsiye ederim. Tohumların, organizmayı uyarıcı etkisi, güçlendirici ve savunma gücünü arttırıcı özelliklere sahip olduklarından, yaşlı insanları güçlendirmekte kullanılmalıdır. Çeşitli bitki çayları her yerde satılmaktadır. Bitki çayı deyince akla ilk gelen hamilelikte bitki çayı tüketimi ne kadar güvenilir ve sağlık açısından zararı olur mu diye birçok soru gelir. Mesela, adaçayı (Sinameki) ne kadar normal bir isim gibi görülse de hamilelikte tüketilmesi önerilmez. Çünkü rahim kasıcı özelliği vardır. Bazı bu tip bitkiler de daha fazla zarar verici durumlar ortaya çıkabilir. Mesela, bebek düşürücü ve kısır yapıcı otlar da mevcuttur. Hamilelikte güvenerek tüketebilen otlar, papatya, ıhlamur ve rezene çayıdır. Ayrıyeten bebek doğduktan sonra da süt arttırmak için, ısırgan otu ve onun gibi süt arttırıcı bitkiler doktor tarafından önerilmektedir. Ne olursa olsun hamilelik dikkat edilmesi geren bir unsurdur. Bunun için kafein içeren çay, kahve, kola ve bu değişik bitkilerden yapılan çaylardan uzak durulmasını tavsiye ederim. Bebek için sakıncası olmamakla birlikte, anneye uykusuzluk, çarpıntı ve gerginlik gibi yan etkiler olabilir. Eğer içilecekse de dikkatli tüketmek gerekir. Hiçbir şey sizin ve bebeğinizin sağlığından önemli değildir. Onun için de risk almaya gerek yoktur. Hamilelikte içecek ve yiyecek olduklarınızı ve de içinizin sinmeyeceği gıdaları önce doktora sormakta fayda vardır.
" } ] }