{ "title": "Isırgan Otu Maskesi", "image": "https://www.isirganotu.gen.tr/images/isırgan-otu-maskesi.jpg", "date": "20.01.2024 07:31:48", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "
Isırgan Otu Maskesi, faydalı otlar arasından ilk sıralarda yer alır. Ülkemizde her yörede bolca bulunur. Her yerde kolayca yetişebildiği için taze olarak tüketilmesi durumunda olabildiğince temiz yerlerden toplanılması önerilir. Ayrıca Avrupa, Kuzey Amerika, Asya'da soğuk bölgelerde ve Kanada'da bazı bölgelerde yetişir. Koyu yeşil renkteki yaprakları tırtıklı bir yapıdadır. Yılın her mevsimi yetişebilir. Haziran ayından itibaren Eylül ayına kadar çiçek açar. Isırgan otu saç bakım konularında ve özellikle saç dökülmelerine karşı önemli bir şifa kaynağıdır. Ayrıca cilt hastalıklarından en yaygın olanı egzama tedavisinde ve cilt üzerindeki diğer yaraların tedavisinde kullanılır.

Isırgan otu bal veya süt ile karıştırılarak macun kıvamına getirilir ve öyle uygulanır. Isırgan otu ile uygulanan saç bakım maskesi sayesinde kaybedilen saçları geri kazanmak mümkündür. Böylece incelen saçlar gürleşmeye ve yeni saçlar çıkmaya başlar. Saçlara uygulanan ısırgan otu maskesi hem cildi gençleştirir hem de saçları güçlendirir. Isırgan otu saç dökülmelerinin çözümünde birebir bir etki yaratır. Isırgan otu hem çiğ olarak hem de kaynatılıp suyu kullanılabilir. Isırganın otunun en belirgin özelliği saç yapısını yenileme özelliğidir. Ayrıca kepek problemlerini ortadan kaldırır. Saç diplerinin nefes almasını sağlar ve böylece saç tellerinin güçlenmesine ve kalınlaşmasına ve gürleşmesine yardımcı olur. Saçtaki yıpranmaları iyileştirir ve saçların daha canlı bir görünüm kazanmasına yardımcı olur. Saçlarınızın daha parlak ve daha dolgun görünmesine sağlar. Isırgan otu taze ya da kurutulmuş olarak aktarlardan kolaylıkla temin edilebilir. Düzenli kullanım sonucu saçlarda oldukça kısa sürede fayda sağlar. Ancak ısırgan otu yaprakları üzerinde bulunan ince tüyler cildi tahriş eden kimyasal maddeler içerir. Yaprağın cilt ile temasında bu kimyasallar cilde zarar verir. Taze ısırgan otu yapraklarına ya da sapına dokunmak oldukça acı vericidir. Isırgan otunu kullanmadan önce alerji olup olmadığı kontrol edilmelidir. Saçlara uygulanmadan önce cilt üzerine sürülerek herhangi bir reaksiyon olup olmadığı teyit edilmelidir. Aksi bir durumla karşılaşılırsa ısırgan otu kesinlikle saçlara uygulanmamalıdır.

Isırgan Otu Maskesi Nasıl Yapılır?

Birbirinden farklı şekillerde kullanılan birçok ısırgan otu maskesi bulunur. Bunlardan birkaçı aynı zamanda cilt temizliği için kullanılırken bazıları ise sadece saç bakımında kullanılır. En sık tercih edilen ısırgan otu maskelerine verilebilecek örnekler şu şekildedir. İlk tarif için cezvede 2 bardak su kaynatılır ve içerisine 1 avuç kurutulmuş ya da taze ısırgan otu ilave edilir. Yaklaşık olarak 5-6 dakika kaynatılır. Isırgan otu suyu ılındıktan sonra ister saçlara ister cilde uygulanır. Saçları şampuanla yıkadıktan sonra durulama suyu olarak ya da cildi yıkama suyu olarak kullanılabilir. Sabah akşam olmak üzere cildi yıkamak için ve 2 günde bir saçlarda kullanılabilir.

Bir diğer tarif için kurutulmuş ya da taze ısırgan otu tencereye alınır. Üzerini 2-3 parmak geçecek kadar su ilave edilerek tencere ocağa alınır. Su kaynadıktan sonra üzerine 1 tatlı kaşığı sirke ilave edilir. Yaklaşık 2-3 dakika daha kaynattıktan sonra tencere ocaktan alınır. Kaynayan su ılındıktan sonra içerisine 1 yemek kaşığı lavanta yağı ilave edilir. Hazırlanan karışım süzülerek sprey şişesine doldurulur. Yıkanmış ve durulanmış saçlara sıkılır ve masaj yapılarak uygulanır. Saçlar daha sonra havlu ile sarılarak yaklaşık 1-2 saat beklenir. Saçların daha sonra yıkanmasına gerek kalmadan sadece taranması yeterlidir. Tüm bunların dışında vakti olmayanlar için ısırgan otu içerikli şampuanları ya da saç kremlerini kullanmak da aynı şekilde faydalıdır. Kaynatılmış ısırgan otu suyu saçları durulama sırasında da kullanılabilir. Ayrıca ısırgan otu ve zeytinyağını karıştırarak saçlara maske olarak uygulamak mümkündür. Aynı işlem argan yağı için de kullanılabilir. Argan yağının içine ısırgan otu suyunu karıştırılarak hafif nemli saça uygulanabilir.
" } ] }