{ "title": "Kuru Isırgan Otu", "image": "https://www.isirganotu.gen.tr/images/kuru-isirgan-ou.jpg", "date": "20.01.2024 06:58:41", "author": "haceryaman", "article": [ { "article": "Kuru ısırgan otu: bilindik bir bitkidir. Bahçelerde, sulak yerlerde yetişen ısırgan otu yaprakları üzerinde bulunan ince tüyler nedeniyle cildi tahriş eden yakıcı bir bitkidir. Bitkinin yaprağı üzerinde bulunan tüyler ciltte kızarıklığa neden olan kimyasallar içermektedir. Isırgan otundaki kimyasallar yaprak cilt ile temas ettiğinde salgılanmaktadır. Bu nedenle taze ısırgan otu yapraklarına ya da sapına dokunmak kişiye kaşıntı ve acı vermektedir. Ancak ısırgan otu yüzyıllardır sağlığa faydaları nedeni ile pek çok kültürde kullanılmaktadır. Özellikle Avrupa ülkelerinde geleneksel olarak kullanılmaktadır. Vücuttan fazla suyu atmak için idrar söktürücü ve iç organları temizlemek için detoks amacıyla kullanılmaktadır. Isırgan otu birçok hastalığın tedavisinde doğal yöntemlerde kullanılmaktadır.

Yaz aylarında çıkan ısırgan otu kışa saklanmak amacıyla eldivenlerle toplanıp kurutulmaktadır. Böylelikle kışa saklanarak çeşitli yemeklerde kullanılmaktadır. Isırgan otu faydaları saymakla bitecek gibi değildir. Üstelik sıcak suda 5 dakika kaynadığında tamamen yazdaki tazeliğinde taşıdığı bileşimleri tekrar kazanmaktadır. Isırgan otunun kurutulması ısırgan otunun faydalarını gidermez. Güneşte doğal yollarla kurutulmuş ısırgan otu taze iken nasıl vücut üzerinde faydalara sahipse kuru haliyle de aynı hatta daha fazla faydalı bir duruma gelmektedir. Isırgan otu kuru iken birçok besinde kullanılabilmektedir. Hatta pilav yapımlarında bile içine yaprakları atılıp pişirilmektedir. Isırgan otu besin olarak vücuda alındığında vücuda fayda sağlamaktadır, cilt üzerinde gezdirmekle değil. Bunun için kuru ısırgan otunu kış aylarında yiyeceklerinize daha fazla kullanmalısınız. Kuru ısırgan otu A vitamini, kalsiyum ve demir açısından da oldukça zengindir. Ayrıca B kompleks vitaminleri içermektedir. Tüm bunların yanı sıra antioksidan içeren özelliğe sahiptir. Antioksidan içeren kuru ısırgan birçok hastalığın tedavisinde yardımcı rol oynamaktadır. Kuru ısırgan çorbalarda, pilavlarda, salatalarda (1-2 dakika haşlanıp yumuşatılarak) kullanılabilir. Ayrıca kuru ısırgan otunun çayı da yapılıp içilmektedir. Özellikle kış aylarında kuru ısırgan soğuk algınlığına yakalanmamak içinde tüketilmektedir.

Kuru ısırgan otu faydaları nelerdir?
" } ] }