{ "title": "Taze Isırgan Otu", "image": "https://www.isirganotu.gen.tr/images/taze-isirgan-otu.jpg", "date": "20.01.2024 05:25:01", "author": "haceryaman", "article": [ { "article": "Taze ısırgan otu: ısırgangiller familyasındandır. Isırgan otunun yakıcı tüylerine emergenz denmektedir. Mayıs ve haziran aylarında olan 20- 100 cm arasında boyu olan bir bitkidir. Yol kenarlarında, bahçelerde, su birikintileri yanlarında, viranelerde, duvar diplerinde oluşan ısırgan otu dik bir gövdeye sahiptir. Isırgan otunun yaprakları ve sapı tamamen tahriş edici ve yakıcı bir madde içermektedir. Isırgan otu cilt ile temas ettiğinde cilde kaşıntı ve yanma hissi verir. Cildin temas ettiği bölge kızarır ve tahriş olur. Bu bitki hemen hemen bütün Anadolu'da rahatlıkla yetişmektedir. Taze ısırgan otunun tüm yüzeyini saran ve temas edildiğinde insan tenini yakan yaprak üzerindeki ısırıcı tüyler formik asit içermektedir. Isırgan otu ayrıca histamin, klorofil, asetilkolin, demir ve C vitamini içermektedir. Taze ısırgan otu baharın başından sonbaharın bitimine doğru olan süre zarfında etrafta görülebilir. Bahçelerde veya yetiştiği yerlerden bir eldiven yardımı ile toplayabilirsiniz. Taze ısırgan otu kökünden başlamak üzere, yaprakları, sapı ve tohumu bile şifalı olan bir bitkidir. İnsan sağlığı üzerinde oldukça olumlu etkilere sahiptir. Eski çağlardan beri şifası keşfedilen bitkiler arasında yer almaktadır. Günümüzde pek çok ilacın içerisinde ısırgan otu kullanılmaktadır. Isırgan otu içeriğinde bulunan bileşimler A ve D vitamini de içermektedir. Taze ısırgan otunu birçok şekilde tüketebilirsiniz. Taze ısırgan otunun içerdiği vitaminleri vücudunuza almak için ısırgan potu yapraklarından pilav, çorba veya salata yapabilirsiniz. Taze ısırgan otunu 4-5 dakika haşladığınızda yakıcı özelliği gitmektedir. Gayet güzel bir tada sahiptir. Yakıcı özelliğinin gitmesi içerdiği vitaminleri kaybetmesi anlamına gelmemektedir. Yine aynı vitamine sahip olarak yemeklerinizde yer almaktadır. Taze ısırgan otu yazın toplanıp güneşte kurutulup kışın kurutulan ısırganların haşlanması ile çay haline de getirilmektedir. Tamamen doğal ve organik olan vitamin deposu olan taze ısırgan otunu sofralarda daha sık yer verilmesi gerekmektedir.

Taze ısırgan otu faydaları nelerdir?
" } ] }