Isırgan Otu Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi
20 Temmuz 2024

Isırgan Otu Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi

Isırgan Otu Alerjisi

Şifalı bitkiler, virüs ve hastalıklara karşı vücudun direncini artıran, çeşitli hastalıkların tedavisine yardımcı olan doğal çözümler olarak binlerce yıldır kullanılmaktadır. Ancak bu şifalı bitkilerin bilinçsizce tüketimi, diğer ilaç ve bitkilerle etkileşimi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Dolayısıyla, her bitkinin doğru kullanımı öğrenildiğinde fayda sağlayacaktır. Isırgan otu, kuru ve taze halde; sapları, yaprakları, çiçekleri ve kökleri ile kullanılabilen çok değerli bir bitkidir. Isırgan otu kullanımı genel olarak güvenlidir. Ancak ara sıra da olsa ısırgan otu alerjisi görülebilir. Bu alerjiler arasında; mide bulantısı, terleme, ishal ve deri yüzeyine uygulandığında alerjik reaksiyonlar yer alır. Açık yaralara kesinlikle sürülmemeli ve yaş ısırgan otu deriye değdirilmemelidir.

Isırgan Otunun Alerjisi

Isırgan otunda bulunan tüyler kaşıntı ve kızarıklığa sebep olabilir. İşte bu nedenle ısırgan otunun adı "ısırmak" kökünden gelen bir sözcükten türemiştir.

Isırgan otunun alerji oluşturabilecek başlıca yan etkileri şunlardır:

  • Adet döngüsünü değiştirebilme ve düşük riskini artırma. Hamilelik döneminde kullanımı önerilmez.
  • Prostat büyümesi tedavisinde kullanımı ile ilgili bazı makaleler bulunmaktadır. Ancak bu tür yazıları okuyarak kendi kendinizi iyileştirmeye çalışmadan önce, prostat büyümesinin kanser olup olmadığı hakkında mutlaka bir doktora gidilmeli ve doğru teşhis konulmalıdır. Doktor tavsiyesine göre ısırgan otu kullanılmalıdır.
  • Bazı araştırma sonuçlarına göre, ısırgan otunun kan şekerini yükseltebileceği bulgular bulunmaktadır. Isırgan otu kullanan diyabet hastalarının kan şekeri seviyelerini yakından takip etmeleri gerekir.
  • Kuvvetli bir idrar söktürücü etkisi olan ısırgan otunu böbrek ve mesane sorunu olan hastaların kullanması tavsiye edilmez. Bu amaçla kullanılacaksa önce doktora danışılmalıdır.

Isırgan Otunun Diğer İlaçlarla Etkileşimleri

Isırgan otunun diğer ilaçlarla etkileşimleri dikkatle değerlendirilmelidir:

  • Kan incelticiler: Isırgan otu, kanın pıhtılaşmasını engelleyebilir, bu nedenle kan inceltici ilaçlarla kullanıldığında etkileşime geçebilir.
  • Hipertansiyon ilaçları: Isırgan otu, kan basıncını azaltabilir, bu nedenle yüksek tansiyon ilaçları ile birlikte kullanıldığında bu ilaçların etkisini artırabilir.
  • Diüretikler: İdrar söktürücü özelliği nedeniyle, ısırgan otuyla beraber diüretik kullanımı dehidratasyon riskini artırabilir.
  • Diyabet ilaçları: Kan şekerini düşürebildiğinden hipoglisemi riskini artırır ve diyabet ilaçlarının etkisini güçlendirebilir.
  • Lityum: Vücudun bu ilaca verdiği tepkide değişikliklere neden olabilir.

Bu ve benzeri ilaçların yanında yardımcı tedavi amacıyla ısırgan otu kullanılması durumunda, ısırgan otunun alerjisi ya da yan etkilerinden korunmak için doktor tavsiyesine uyulmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni