Taze Isırgan Otu Isırgangiller familyasından olan taze ısırgan otu, özellikle Mayıs ve Haziran aylarında 20-100 cm arasında boylanabilen bir bitkidir. Yol kenarlarında, bahçelerde, su birikintileri yanında, viranelerde ve duvar diplerinde sıklıkla bulunur. Isırgan otunun yaprakları ve sapı, tahriş edici ve yakıcı maddeler içermektedir. Bu bitki, Anadolu'nun hemen her yerinde kolaylıkla yetişmektedir. Isırgan otunun yaprakları üzerinde bulunan yakıcı tüyler, formik asit içermektedir. Ayrıca, histamin, klorofil, asetilkolin, demir ve C vitamini de barındırmaktadır. Taze ısırgan otu, baharın başından sonbaharın sonuna kadar görülebilir ve eldiven yardımıyla toplanabilir. Bitkinin kökü, yaprakları, sapı ve tohumu şifalıdır ve insan sağlığı üzerinde olumlu etkiler yapmaktadır. Eski çağlardan beri şifası keşfedilen bitkiler arasında yer almaktadır. Günümüzde pek çok ilaçta ısırgan otu kullanılmaktadır. Isırgan otu ayrıca A ve D vitaminleri de içermektedir. Taze ısırgan otunu çeşitli şekillerde tüketebilirsiniz. Isırgan otu yapraklarından pilav, çorba veya salata yaparak vücudunuza gerekli vitaminleri alabilirsiniz. Taze ısırgan otu 4-5 dakika haşlandığında yakıcı özelliği kaybolur ve lezzetli bir hale gelir. Yakıcı özelliğinin kaybolması, içerdiği vitaminlerin kaybolduğu anlamına gelmez. Yazın toplanıp güneşte kurutulan ısırganlar, kışın çay olarak da tüketilebilir. Tamamen doğal ve organik olan taze ısırgan otu, sofralarda daha sık yer almalıdır. Taze Isırgan Otunun Faydaları
|